neljapäev, 21. mai 2009

Piimaga kirjutatud eelarve


Täna Andrus Ansipi poolt Riigikogule üle antud järjekordne 2009. aasta negatiivne lisaeelarve on väga sarnane tühi paber, nagu seda oli 2009. aasta eelarve ise. Toona hääletas valitsusliidu teerull dokumendi poolt, millest kõik said aru, et tasakaalust on asi kaugel ning Eestit selle eelarvega aasta lõpuni välja ei vea.

Tänane kärpepaber on aga toorik, millele loodetakse Riigikogu erinevate lugemiste vahel lisada 2,7 miljardi eest lõikeid. Sest tänases dokumendis leppisid sotsid, IRL ning reformistid kokku 3,4 miljardi osas, paralleelläbirääkimistel Rahvaliiduga aga juba 6,1 miljardi kroonises kärpes. Järelikult lisatakse palju ebameeldivat reinsalulikus stiilis kuskil keskel.

3,4 miljardilise kärpe maksukohaks on kütuseaktsiisi tõstmine 5 %. Alles 2007. aastal otsustas sama võimuliit eelmise suure kütuseaktsiisi tõusu, mis tõi endaga kaasa järsu hinnatõusu. Järjekordne tõstmine on taaskord hoop just väiksemat või keskmist sissetulekut teenivatele inimestele, kuna kütuseaktsiisi tõus toob paratamatult kaasa kõigi esmatarbekaupade hindade kasvu.

Tänases olukorras oleks õiglane, et raskel ajal panustaksid rohkem need inimesed, kelle sissetulek seda võimaldaks. Üle 25 000 kroonist sissetulekut teenib vaid iga kahekümnes palgasaaja – praeguse valitsuse otsused aga on suunatud just rikkama 5% huvide kaitsmisele, samas kui keskmist või alla keskmise teenivat inimest karistatakse taas ränkade hinnatõusudega ning suurendatakse tööpuudust.

Muide, kogemata või meelega tilkus välja tööversioon, millistele kärbetele soovitakse Rahvaliidu hääli taha. Nende seas on muuhulgas õppelaenu intresside tulumaksutagastuse lõpetamine, aga ka pensionide lisamaksustamine. (tööversioonis sõnastatud: Pensionide tulumaksuvabastuse vähendamine, 3000 2250-le 1. juulist 120 miljonit; 2011 aastal 240 miljonit. Pensionite tulumaksuvabastus langeks 5250 kroonilt 4500 kroonile. Keskmine vanaduspension väheneks 4750lt 4700le. Kaotada täiendav tulumaksuvabastus töötavatelt vanaduspensionäridelt. 2009. aasta veebruaris oli Eestis 53 ooo töötavat vanaduspensionäri. Nende inimeste keskmine pension oli ca 5120 krooni, pensionär kaotab 630 krooni kuus. Mõju eelarvele 1. juulist 200 miljonit krooni, 2011. aastal 400 miljonit krooni.)

Seega põlates ära Keskerakonna astmelise tulumaksu eelnõust saadava tulu kõige jõukamatelt, on mindud laste, noorte ja vanade kallale. Minu meelest on valikud ikka väga väärad ja õnneks on seekord võimalik ka oma põhimõtete eest Riigikogus seista.

Kommentaare ei ole: