kolmapäev, 17. märts 2010

Demokraatia õppetunnid Itaalias

Kas te teate, mis toimub Itaalias? Pean tunnistama, et kuigi eesti keeles ilmub paar väga põhjalikku Itaalia elu teemasid lahkavat blogi, olin ma siiski vaid lehelugude tasemel informeeritud. Ja sellele vaatamata liikusin Roomas ringi tumelillade sõrmikutega, nagu oleksin üks neist sajast tuhandest, kes just Berlusconi vastaseks meeleavalduseks Rooma sel laupäeval kogunesid.

Itaaliat on märtsi lõpus ees ootamas kohalikud valimised kolmeteistkümnes regioonis. Täna on neist üheteistkümnes võimul Berlusconi vastane vasak-tsentristlik koalitsioon. Berlusconi vastasuse värviks on kuulutatud tumelilla ja tumelillat riietust ning erinevate Berlusconi vastaste parteide lippe ja loosungeid kandvad inimesed osalesidki 13. märtsil Rooma meeleavaldusel.

Itaallaste endi käest kuuldes, milliseid vahendeid on kasutusele võetud, et seadusi muutes saavutada meelepäraseid valimistulemusi, jätab meie riigikogu Reinsalu-Rosimannuse katsetustest veel päris lapsemängu mulje. Üks groteskne näide on praegu käimasolevast kohalike valimiste kampaaniast. Nimelt ei suutnud Berlusconi partei Il Popolo della Liberta esindaja Rooma piirkonnas valimiskomisjonile õigeks tähtajaks nimekirja esitada. Berlusconi reageeris sellele seaduse muutmisega, mis andis tema nimekirjale siiski kandideerimisõiguse ning president Giorgio Napolitano kuulutas selle seaduse ka välja.

Nii me siit kaugelt Eestist vaatame ja muigame. Meie ju tänavatele ei lähe. Kuigi põhjusi on olnud küll. Itaallased aga tulevad tänavatele. Muigame ka Kreeka üle, et nad ei kärbi ju üldse nii palju kui meie olles „maailmameistrid”. Kreeklased aga tulevad tänavale. Aga seda, et tegelikult on Eesti juba teist aastat järjest maailma tagantpoolt viies oma majanduslanguse poolest ning sellega on õigustatud mitmeid põhjendamatuid seadusemuudatusi ning ebaõiglasi kärpeid, püüame unustada ja sulguda veel tihedamalt oma kapslisse.

Itaalia kohta aga 2 sisukat kirjutist:

http://newsblaze.com/story/20100308000748adea.nb/topstory.html

http://kristeldaroma.blogspot.com/2010/03/kellelgi-on-korini.html

3 kommentaari:

Oudekki ütles ...

Ole hea, palun ära sa riigikogus küll kellelegi räägi, milliseid trikke Berlusconi valitsus teeb, eks?

Kadri Simson ütles ...

Mulle tundub, et Eestis lihtsalt ei vaadata piisavalt tähelepanelikult, mida meie endi valitsus teeb. Kuulsin eile just Viljandimaa rahvalt, et kui 1 seadus sai Riigikogus sellise vastuseisu, et jäigi vastu võtmata, siis minister on asunud tegutsema valitsuse määruste tasemel ja parlamendist mööda minnes.

Oudekki ütles ...

Seda küll, aga lihtsalt, kui Eestis nad mõned asjad juurde õpiks ning saaks veel selle vabanduse ka, et mujal ka tehakse nii, siis on kuri karjas küll...