kolmapäev, 18. veebruar 2009

Sooline võrdõiguslikkus ja JOKK




Riigikogus on soolise võrdõiguslikkuse seaduse juurde liidetud punktid, millega soovitakse ette ära kujundada kohalike valimiste tulemused Tallinna linnas. Vähemalt nii väitis eilses Aktuaalses Kaameras parandusettepanekute kaasautor Urmas Reinsalu (teine autoriõigusele pretendeeriv mees hoiab end nukujuhina tagaplaanile). Tema sõnum oli, et kui ei saa jätkuda seis, kus tallinlaste häältel on kordades erinev kaal, siis on Keskerakonna toetus valimistel kindel. Kui aga läbi viia täna plaanis olev riive põhiseadusega, siis saavad mõjuva eelise IRL ja Reformierakond.

Õiguskantsleri poolt ettepandud eesmärk, et iga tallinlase hääl oleks võrdne, on kõige lihtsamalt tagatud siis kui Tallinn oleks üks ringkond nii nagu seda on ka Tartu. Seda projekti vedas muide toonane Tartu linnapea Andrus Ansip, kes oma eelmises elus oli veendunud omavalitsuste iseotsustamisõiguse kaitsja.

Reformierakonna ja IRLi tänasel JOKK poliitikal on aga üks takistus. Nimelt on see sotside jaoks liiga JOKK. Ilma sotside häälteta ei tule valitsusliidul aga vajalikud 51 poolthäält kokku. Ilmselt ei saa loota ka rohelistele, sest roheliste poliitikasse tulemise aade oli poliitika, kus kaasatakse, mitte ei rullita. Vaevalt nad Tallinnale ärategemise rõõmust oma näo kaotamist sooviksid. Seda enam, et Tallinn ühe ringkonnana on kõige soodsam väikestele erakondadele, kel vähem tugevaid kandidaate.

Soolise võrdõiguslikkuse seaduse JOKK versiooni vastuvõtmine nõuab aga 51 häält. Nii töötatakse väga intensiivselt viiekümne esimese hääle ehk Jaan Kundlaga.

Fotol reformierakondlane Igor Gräzin Jaan Kundlat oma paati meelitamas.

Kommentaare ei ole: