pühapäev, 1. veebruar 2009

Jaapan

Ajal mil USA värskelt ametisse asunud liidrid panevad paika esimesi välissõite ning uue Riigisekretäri Hillary Clintoni esmavõõrustajaks saavad suure tõenäolisusega Jaapan ning Hiina, on kahel Aasia suurriigil mure kaduma kippuva turu pärast.



Jaapan maailma teise majandushiiuna on eelkõige mures oma rahvusliku valuuta jeeni liigse tugevuse pärast. See ei mõju niigi kahanevale eksporditurule sugugi innustavalt. Jeeni maandamiseks kaalutakse tõsiselt USA võlakirjade ostmist.

Teisest küljest on välisturu kadumine andnud tagasilöögi ka sisetarbimisele. Uue aasta alguses teatasid kõik Jaapani autotootjad toodangu vähendamisest. Neist suurim, Toyota, lausa poole miljoni masina võrra. Toyota tehases, kus tootmisliinil katkematu tempoga töölisi autosid monteerimas nähes sai üksiku näite varal päris selgeks, milline on jaapanlaste paljukiidetud tööviljakus, oli kuulda küll uute tehnoloogiate väljatöötamisest, mis peaks tagama müügiedu konkurentide ees.
Toyota üheks salarelvaks USA hiigelautode vastu saab
imepisike IQ.

Sellele vaatamata on asunud Jaapani ettevõtted koondama ning tööpuudus on tõusnud 4,4 protsendile ehk tööta on ligi 2,7 miljonit inimest.

Peaminister Taro Aso valitsus on välja pakkunud eelkõige sisetarbimise elavdamiseks 4,8 biljoni (10 astmes 12) jeeni suuruse programmi (ehk 53,9 miljardit USD). (taustaks 6 biljonit jeeni moodustab ühe protsendi Jaapani GDPst).




Jaapanlaste protestid ei ole lärmakad. Siiski on koondamishirmus töölised tänavatel ning nõuavad võimukandjatelt enda
kaitset. Pilt tehtud Kyoto provintsivalitsuse ees.


Tõusva päikese maa peaminister pidas teisipäeval parlamendi ees esinedes kõne, kus avaldas lootust, et Jaapan on esimene riik, kes majanduslangusest välja tuleb. “Ei ole nii, et kõik muutub iseenesest paremaks, kui lasta turul asjad paika panna,” veenis ta eelarveraha kulutamises osas trotslikke parlamendisaadikuid.
Jaapani parlamendis (Diet) on viimased pool
sajandit olnud võimul alati Liberaaldemokraatlik Partei, kelle populaarsus on
enne tänavusügisesi valimisi väga madal. Eks sügis annab seletust, kas
peaminister Aso majanduse elavdamise plaan toob kaasa majanduslanguse peatamise
või tuleb vastu võtta valijate pahameel.

Kommentaare ei ole: