kolmapäev, 24. märts 2010

Pensioniea tõstmise ööistung 0.51

Esimene 10 minutiline vaheaeg sai võetud Eiki Nestori poolt. Ega vaheaegu niisama võeta. Eesmärk on selle valulise tegevuse läbi saada ühiskonna suurem kaasaelamine valdavat enamust tööinimesi puudutavale otsusele.

Muidu on taas nii, et mõne aja pärast tabab õndsas teadmatuses olevaid inimesi õudne üllatus.

Mind üllatas täna ebameeldivalt taas roheliste käitumine. Nii nagu nad suvel andsid oma teotushääled tudengite õppetoetuste vähendamiseks, nii on nad nüüd lisatuge andmas pensioniea kasvule. Muud moodi ma Marek Strandbergi sõnavõttu sisustada ei oska. Sellest toodeti ka pressiteade, mille üks 7-rea pikkune lause annab teada, et roheliste nõudmine on "võimalik rahvahääletuse korraldamine tervishoiukorralduse muutuste ja pensionireformi osas hiljemalt 2011. aasta alguseks".

Sellele reageeris kohe muidu päris arukas Anu Toots. EPLis teatab Toots "Tahaksin viidata ilmselgele populismile, millega Keskerakond vähemalt meedias esineb. Teha ettepanek, et pensioniea tõstmise küsimus tuleb panna rahvahääletusele…ükski kogenud poliitik ei tee tõsimeeli sellist ettepanekut. Selge on see, et rahvas hääletab niisugusel referendumil vastu." Nii et nüüd saab Keskerakonda, kes soovib sisukat debatti rünnata ka sellega, kui debatis kaasalöövad rohelised veidi veidraid ettepanekuid teevad.

3 kommentaari:

Virgo Kruve ütles ...

Tervitage vähemalt vaheaegu võttes ka neid interneti teel kaasa elavaid inimesi. Vähemalt Heimar Lenk tegi seda. Ühtlasi huvitab mind Igor Gräzini seisund, kes oma bravuurika märkuse järgi protseduuriliste rahvaliidu ettepanekute kontekstis jättis mulje, et ta on ennast etanoli abil turgutanud.

Vahur Koorits ütles ...

Koalitsioonipoliitikute kurjad keeled räägivad, et opositsioonipoliitikud võisid küll pensionäride pärast südantlõhestavalt nutta, ent öösel saalis oli neid üsna vähe. Kui palju teid siis öösel saalis oli?

Kadri Simson ütles ...

Ööistungite põhimõte on ju väga lihtne. Ajal, mil opositsioon valmistab ette ja esitab küsimusi ning kõnesid, istuvad valitsusliitlased kohvikus, sest neid ei huvita. Siis tulevad hääletamised, kus nad kõik 51 kohale jooksevad, sest tuleb ju oma jõudu näidata.
Pensioniseaduse puhul oleme me idee kui sellise vastu - tõsta pensioniiga 65le, samas kui eesti inimeste tervis ja eluiga seda kuidagi ei toeta.
Seega olid ka kõik muudatusettepanekud tehtud seaduse vastuvõtmise takistamiseks, mitte selle muutmiseks.
Sellised ööistungid mõtles muide kunagi välja üks tänaseks poliitikast lahkunud reformierakonna guru (jah, need paar kuud kui reform opositsioonis oli) ja mõte ongi survestada valitsust, et nad ära väsiks ja aja maha võtaks. Eilse puhul ütlen, et tegime seda edukalt.