reede, 5. juuni 2009

Trahv haiguse eest


Ühiskonna huvi ei peaks olema haigete inimeste iga hinna eest töölesundimine. Sel juhul muutub haigeksjäämine sisuliselt trahvitavaks.

Kuid just seda on vähemusvalitsus kolmandat korda tegemas.
Reformierakond ning Isamaa ja Res Publica Liit esitasid täna lisaettepanekud negatiivsele lisaeelarvele. Lisaks varasemale tasuta üliõpilaskohtade vähendamisele ning tudengitoetuste kärpimisele tullakse nüüd välja haiguse tõttu koju jäänud või haiget last hooldama jäänud inimese haigushüvitiste nudimisega.

Keskerakond on kahel korral olnud kokkuhoiu vastu, mis toimub inimeste tervise arvel ja kaks ei jää kolmandata.

Esimene kord oli 2009. aasta eelarvet koostades kui valitsus tõstis käibemaksu ravimitele ning meditsiinitehnikale, mis pani lisakoormuse haigekassale.

Teine kord veebruarikuise esimese lisaeelarvega, mida Riigikogus ei olnud võimalik parandada, sest see seoti valitsuse usaldushääletusega. Meie meelest see valitsus usaldust ei väärinud.

Toona otsustati kabinetivaikuses muuta Ravikindlustuse seadust selliselt, et 1.-3 haiguspäev jääb haiguse korral töötaja omavastutuse osaks ja 4.-8. päev maksab tööandja 80% isiku palgast. Seni maksis haigekassa haigushüvitist alates teisest päevast, nüüd siis alles üheksandast.
Lisaks muudeti ka tulumaksuseadust, palgatuluna maksustatavate väljamaksete loetellu lisati tööandja makstav haigushüvitis. Kokku hoiti juba veebruaris seega muudatustega haiguspäevade hüvitamisel ja haigekassa muude kulude vähenduse läbi 925 miljonit krooni.

Eriti pentsiku vormi võtab nüüd üleeile Mart Laari poolt Riigikogus peetud kõne, kus ta lisaeelarve esimesel lugemisel manitses: „Mina tean, et praegusel hetkel on esimesel lugemisel eelnõu, mille on esitanud lugupeetud rahandusminister Ivari Padar ja kus neid õudusi, jubedusi ja kohutavusi, mida me siin kuulsime ühest sõnavõtust, ühtegi sees ei ole. Võib-olla valgustkartvad jõud tahavad sinna midagi sisse kirjutada, kuid esialgu ma soovitaksin tegeleda selle eelnõuga, mis täna meie ees on.”

Päris tabavalt iseloomustas täna avalikuks tulnud parandusettepanekuid ja seda esitanud seltskonda.

Kommentaare ei ole: