pühapäev, 19. detsember 2010

Blogid on surnud?


Eestis tegutsevat selline seltskond, kes nimetab end e-riigi akadeemiaks. Kui kodulehele vaadata, siis jäävad pildilt silma endised riigikogu liikmed Ivar Tallo ja Liia Hänni ning tänane riigikogulane Hannes Astok.

See kogu andis reedel välja nö tublima e-poliitiku aunimetuse. Poliitikute valikust välistati mingil põhjusel need, kes usinasti internetiruumis tegutsevad kas linnapea, ministri või eurosaadikuna. Nominentideks said vaid 8 riigikogu liiget (üldse on netis tegutsemas 101st tänasest parlamentäärist 36).

Kuna väljavalitute hulka sattusin ka mina, siis sain Liia Hännilt selle nädala esmaspäeval ringkirja, kus soovitati oma arvukaid online sõpru informeerida võimalusest Riigikogu XI koosseisu tublima e-poliitiku „rahva valiku“ hääletusel osaleda.

Mina igatahes võtsin soovitust kuulda ja edastasin üleskutse oma facebooki sõpradele. Mis mind aga siiralt imestama pani oli see, et kõik teised 7 nominenti said hääletusel kordades vähem hääli kui neil facebookis sõpru on. Parima e-poliitiku valik lubati teha peale süvaanalüüsi, mis selgitab välja web2.0 võimaluste aktiivsed kasutajad ja selle, kas tegemist on ühepoolse infovooga või mitmepoolse kommunikatsiooniga. Nojah, kui sa ei suuda või ei suvatse oma esimese ringi online-sõprugi mobiliseerida, mis kahepoolsest suhtlusest me räägime :-)

Minu sõbrad viitsisid lingile vajutada ja tulemuseks sain online hääletusel üle poole häältest. E-riigi akadeemia ametlikus teadaandes nenditi, et „kuigi Delfi gallup võib olla mõjutatav erakondade kontoritest, on Kadri Simson igati väärt auhinda. Tema tegevus sotsiaalvõrgustikes on olnud ka žürii hinnanguil kirglik, sisukas ja järjekindel.“

Mind ausalt öeldes nörritas see esimene lause pressiteates. Esiteks seetõttu, et igast arvutist sai hääletada vaid korra ja seetõttu parteikontori lisamine paistab täiesti põhjendamatuna. Teiseks seetõttu, et mitte minu toetus polnud ülisuur, vaid teistel üliväike. Tuhande kahesajast häälest vaid paarkümmend toetushäält nominentidele, kellel facebookis on kogutud tuhandeid sõpru viitab hoopis potjomkinlusele. Aga nagu eilses raadiosaates Ainar Ruussar meenutas, juba ülikooli esimesel kursusel õpetati tulevasi ajakirjanikke, et kõike saab edasi anda erinevas kontekstis. "Karjak lakub peeti" ning "kauboi limpsib viskit" on sama tegevuse kirjeldus, ainult et esimene on pahatahtlik, teine aga pugejalik kirjeldus joomisest.

Auväärse uue meedia ekspertidest koosneva žürii (Argo Ideon, Daniel Vaarik, Henrik Roonemaa, Liisa Past, Linnar Viik ja Priit Hõbemägi) nimel kõnelnu teatas veel, et blogid on surnud ja uue aja suhtlus on kolinud twitterisse ning facebooki. Ometi valiti e-poliitikuks usin välisuudiseid edastav blogija. Palju õnne Markole!

5 kommentaari:

Archie ütles ...

Muude tegelaste välistamise kohta: ma sain küll nii aru, et algusest peale oligi mõte valida RK lõpetava koosseisu parim.

Henrik Roonemaa ütles ...

Mihkelson on lisaks blogile ka hästi esindatud Twitteris ja Facebookis, seetõttu ei ole minu arvates õige tema kohta öelda ainult "blogija".

Kadri Simson ütles ...

Tänases EPLis on ka päris kena selgitus valiku tagamaade osas:
http://www.epl.ee/artikkel/589547

Kadri Simson ütles ...

Archie, ametlikus teadaandes oli kirjas: "Esimest korda anti välja Eesti parima e-poliitiku tiitel". Sellest automaatset sundi kedagi välistada välja ei loe :) Teisalt, vaevalt see lõppotsust muutnud oleks :D

Anonüümne ütles ...

Kadri, rääkides kahepoolsest suhtlusest, võiksid sa oma erakonnakaaslasi sellel alal pisut harida. Ma olen kirjutanud mitmeid kommentaare Priit Toobali ning Edgar Savisaare blogisse, kuid ei mina ega ka teised pole sealt ühtegi vastust saanud!

Kas sa ei leia, et inimesed, kes aktiivselt kritiseerivad teisi oma blogis, peaksid oma sõnade eest vastutama ning inimeste kommentaaridele vastama?

Aga tore muidugi, et sellest ning Evelyn Sepa blogist leiab kommentaaridele vastuseid (kirjutasin enda blogisse poliitikute blogidest, nüüd on kaks positiivset näidet ka lisada sinna) :)

Margus