neljapäev, 9. oktoober 2008

Kantslerivahetus

Iga kooliajal ajalootunnis osalenu mäletab ilmselt, et kõigil ajaloolistel sündmustel oli põhjus ja ajend.

Nii oli see ilmselt ka Kaitseministeeriumi kantsleri Lauri Almanni vabastamisel. Ainult et põhjust võib vaid igaüks oletada ning ka ajendit ei mängitud avalikult välja.

Võrreldes kõmulise kantserivahetusega Ojulandi aegses välisministeeriumis, on loos vähem paatost ja kirge ning vahest ei lõpe ka kogu saaga ministri - ja valitsusvahetusega.

Almanni vabastamisest on räägitud juba kuid, eriti ärevaks läksid hääled päeval, mil avalikkusesse tuli Herman Simmi juhtum.

Küsisin sellele järgneval Riigikogu infotunnis kaitseministrilt küsimuse:

Kadri Simson:
Aitäh! Lugupeetud kaitseminister! Ma olen isiklikult arvamusel, et sellist luureskandaali, küll madalamal tasemel, võib ette tulla ka igas teises välisriigis, mis on välismaailmale avatud. Aga samas peame nentima fakti, et see juhtum on tõsiselt määrinud Eesti mainet. Avalikkuses on kostnud arvamusi, et keegi peaks võtma poliitilise vastutuse. Kas vastab tõele, et te jagate seda seisukohta ning otsite vastutavat inimest oma ministeeriumi tippametnike seast?


Kaitseminister Jaak Aaviksoo:

Ma olen rõhutanud ja rõhutan ka siinkohal: oleks pealiskaudne ja lihtsustatud püüda sellele küsimusele lahendust leida nõiajahiga või süüdlaste otsimisega. Selle informatsiooni põhjal, mis on mulle teada, ja seda informatsiooni on edastanud ka kaitsepolitsei, ei ole praegu põhjust kahtlustada ühtegi inimest lisaks nendele kahele, kelle nimi on avalikustatud. Samal ajal on täiesti selge, et riigisaladuse kaitse küsimusele tuleb pöörata tähelepanu, tuleb seda tähelepanu arendada ja kasvatada mitte ainult Kaitseministeeriumis, vaid ka teistes asutustes. Sellega ma tõepoolest kavatsen tegelda, selles mõttes on teil kindlasti õigus.

Nõiajahist Kaitseministeeriumis tegelikult ikka kõneldi, aga eks ka selline ümber nurga vastus andis aimu, et selgeid eitusi oma enese ministeeriumi tippametkonna ümberpaigutamise kohta minister enam ei anna. (Eituse puudumisest loe jaatust)Hea vähemalt seegi, et lahku mindi näiliselt vastastikkusel kokkuleppel ning Almann jätkab Eesti riigi teenistuses.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Kuuldavasti oli kantsler Almani liigne huvi Aivar Reiviku ja tema firmade tegemiste kohta seoses vabadussõja võidusamba püstitamisega ka üks tegevusi, mis võis ta IRLi ministriga erinevatele arvamustele viia. Aivar Reivik, Sternfelt (samba autor) ja Jaak Aaviksoo ju ühe partei mehed, kes teevad ühiselt ristisammast Harjumäe nõlvale.