laupäev, 11. oktoober 2008

Öpik presidendiks!


Tänu internetile on mul olnud hea võimalus hoida tihedat kontakti Eestis ilmselt kõige paremini tuntud Briti alamkoja liikme Lembit Öpikuga. Ta kandideerib Liberaaldemokraatliku partei presidendiks. See tähendab hierarhias kolmandat positsiooni Suurbritannia suuruselt ja mõjukuselt kolmandas parteis.

Sisevalimised toimuvad 13. oktoobrist kuni 7. novembrini ning vaatamata kahele vastaskandidaadile on Lembitul väga head võimalused valituks osutuda. Kui 2004. aastal tuli tal alla vanduda Simon Hughesile, siis täna on tal naturaalne võimalus Hughesi asetäitja kohalt tõusta presidendiks.

Öpik ise kirjeldas oma eelseisvat rolli kui mitte poliitilise liidri, vaid tagalajuhina. Kui poliitikate väljatöötamine jääb erakonna esimese mehe (inglise keeles Leader) ehk Nick Cleggi õlule, siis Öpik näeb enda ülesandena partei organisatsioonilist tugevdamist, liikmeskonna kasvatamist eelolevateks valimisteks ning poliitiliste sõnumite lihtkeeles edastamist toetajatele. Aga lisaks juhib president ka 33-liikmelise juhatuse (Federal Executive) istungeid.

Ma olen Öpikuga kohtunud korduvalt Eestis ja ka Londonis õpingute ajal.
Suurbritannias ei ole kolmanda partei positsioonid just kerged. Süsteemis, kus võitja võtab kõik, jagavad enamuse kohtadest kaks suurt ning liberaaldemokraatide osaks on Briti parlamendis 63 kohta. Aga sellele süsteemile vaatamata on Lembitu õpetussõnad just erakonna ülesehitusest ja valimiskampaaniatest olnud väga innustavad ja kasulikud.

Seega usun, et Lembit oleks Briti liberaaldemokraatidele heaks presidendiks. Tema pikaagne populaarsus oma valimisringkonnas Montgomeryshires näitab, et selles mehes on märksa enam sisu kui me siin Eestis aimame.

Edu algavateks sisevalimisteks Lembit!

Kommentaare ei ole: