reede, 24. oktoober 2008

Alastipilt lennujaamast


Pange tähele! Los Angeles, Baltimore, Denver, Albuquerque, New Yorki Kennedy lennujaam, Washingtoni Reagani lennujaam, Dallas, Detroit, Las Vegas ja Miami on need kümme lennujaama, kus juba kasutatakse keha skaneerivat röntgeniaparaati, mis kaotab reisijal riided seljast. Vahest salvestab mõni lennujaamatöötaja ka selle kujutise, mis sinust maha jäi ja saadab selle suveniirina. Kas sulle või siis kuhugi mujale. Kes teab? Tõenäolisemalt saab aga lihtsalt ilma hoiatamata väikese koguse kiiritust. Ja seda kõike vabandatakse terrorismiohuga.
Ma mäletan veel aega, kui USAsse lennates paluti kingad jalast võtta ja ma mõtlesin, et ameeriklased on oma terroriohuga tõeliselt ogaraks läinud. Nüüd on sellest saanud ka tüütu rutiin Tallinna lennujaamas. Ja Euroopa Parlament arutab tõsimeeli, kas peaks nende kõike paljastavate skannerite kohta võtma vastu eurodirektiivi, mis oleks kohustuslik kõigile lennujaamadele.

Esialgu pidurdus see küll Europarlamendi kodanikuõiguste komisjonis, ent teoks saades oleks lennujaamadele tekkinud kulu ja reisijatele oht tervisele ning põhiõigustele. Kus maal on piir, millest enam üle ei saa, sest terroriste saab pidurdada ka ilma selleta? Euroopas olevat selline skanner siiski juba neli aastat Heathrow neljandas terminalis, mis muidugi juhul kui Euroopa Parlament taolise instrumendi keelab, peaks kaduma. Samm-sammu haaval on seni antud vaikides järele põhiõigustele. Ma tean Eestis vaid ühte aktsioonigruppi, kes oli vastu politseiriigile. Vaatasin nende kodulehte, ka nemad on talveunes.

2 kommentaari:

TTA ütles ...

See teema on alles nii värske, et keegi pole jõudnud süveneda. Rahvusvahelsed kanalid ka alles püüavad sellesse süveneda, seetõttu pole mõtet ju veel Eestis reaktsioone oodata. Kuigi see teema tundub natuke ärapanijalik olema. On ju hea ette kujutada, kuidas lahtiriietumist seal esitada võidaks.

Kadri Simson ütles ...

Ei läinudki palju aega ja vaja vaid ühte ebaõnnestunud terroristi, et Holland andis teada - edaspidi peavad kõik USA lennule saabuvad reisijad läbima selle paljastava skanneri.

http://www.news24.com/Content/World/News/1073/7e2df3855b6c4039a1388402b50d87e8/30-12-2009-02-37/Body_scanners_for_US_flights

Tõepoolest, kus maal on piir, millest tavalised inimesed end enam rohkem ahistada ei lase?