pühapäev, 31. mai 2009

E-valimistest


See postitus on tähelepanu juhtimiseks, miks ei saa paljud innukad esma E-hääletajad oma häält anda.

Kolm ööpäeva on olnud võimalik anda oma e-hääl Euroopa Parlamendi valimisteks. E-hääl peaks olema võluvits valimiskatiivsuse tõstmiseks. On ju ID kaarte välja antud üle miljoni ning neist kaardiomanikest pidavat aktiivselt oma kaarti kasutama ligi kakssada tuhat .

Kuid sellel kaardikasutusel on üks kitsaskoht, kui ID-kaardi kasutust soovid laiendada tavalise isikuttõendava dokumendi tasemelt elektrooniliseks, siis peab teadlik olema selle PIN koodidest. Teoorias on kõik lihtne, kui sul kaardi PIN1 ja PIN2 koodid on vananenud või kadunud, astud läbi pangakontorist, kust saad uue. Paraku on viimasel kolmel päeval päris palju tagasisidet tulnud küsimuses, et pangakontoritest pole E-valimise päevadel võimalik uusi PIN-koode saada. Olevat lihtsalt otsas.

Teades, et E-valimised kestavad vaid 28. maist 3. juunini, tähendab PIN-kaartide puudumine pangakontorites tõsist tagasilööki. Probleem puuduvate PIN-numbrite osas on olnud erinevate pankade puhul (nii Swed- kui SEB panga kontorites ning erinevates Tallinna piirkondades, alates Nõmmest ja lõpetades Õismäega). Ju siis pole pankadele veel täiel määral meelde tulnud, et Eestis ja kogu Euroopas on juuni hakul valimised.

Küll aga pole see meelest läinud kodanikel. Eile pärastlõunaks oli Euroopa Parlamendi valimiste e-hääletamisel interneti teel oma hääle andnud 22 057 inimest. Inimlik, et töötavatele paroolidele hakatakse mõtlema alles viimasel minutil, aga pankadelt ootaks etteplaneerimisvõimet. Kui pangad koostöös riigiga suudavad ka praegusest kitsaskohast üle saada, on see number märksa suurem.

1 kommentaar:

Saila ütles ...

kogu see europarlament võikski töötada internetis. seal Brysseli hiigel'katakombides' võiks pesitseda igast riigist 1 suht universaalne asjaajaja.