neljapäev, 19. veebruar 2009

Kristiina Ojuland sai täna demokraatia lõikajaks


Vaikiv ajastu algas

Kristiina Ojuland, reformierakondlasest poliitik otsustas ära lõigata seitseteist aastat kestnud parlamentaarse traditsiooni, millega Riigikogu liikmetel on õigus üle anda ministritele arupärimisi.

Juba hõiskas põhiseaduskomisjoni esimees Väino Linde Riigikogu opositsioonile, et minge üldse koju! Homme vahest ei lastagi opositsiooni saali, võetakse ära kõnepidamise õigus, hääletamisel toimib nagunii vaid koalitsiooni teerull.

Mul on tõesti kurb, et ühe soolise võrdõiguslikkuse külge poogitud parandusettepanekud toovad välja tõelise ihaluse vaid ühe arvamuse ja ühe seisukoha järgi.

Ma teadsin ju küll, et Andrus Ansip on päikesekuningas. Aga et tema järgi tuleb veeuputus, seda ma lootsin mitte näha.

„Vähem kui aasta jooksul haaras valitsus kolmandat korda kärpekääride järele. Tegelikult käidi äsja 2009. aasta riigieelarvest üle veel mehisema riistaga.“ Ivari Padar, EPL 19.02.2009

Esmapilgul tundub, et Padari nimetatud mehisem riist on teerull.


Sain täna siis kogemuse Riigikogu rahanduskomisjoni töökultuurist. Peab tunnistama, et üsna ootuspäraselt jäi seal mulje, et välja on kuulutatud eriolukord ning Riigikogu enam polegi.
Alustuseks teatas komisjoni esimees Jürgen Ligi, et me tutvume eelnõuga, mille puhul meil sekkumismehhanism puudub. Edasi aga pareeris küsimusi sellise teguviisi õigustatuse suhtes sõnadega, et tema ei viitsi seletada ja vaevalt mõni rahandusministeeriumist tulnud ametnikki viitsib.

Laenan eilse pika istungi stenogrammist kolleegilt lõigu:
Valitsus on käesoleva negatiivse eelarvega läinud libedale teele, enam ei usaldata Riigikogule menetleda anda ka põhiseaduse järel riigi kõige tähtsamat seadust – riigieelarvet selliselt, nagu riigieelarve seaduse menetlus peaks siin Riigikogus toimuma – kolmel lugemisel. Aga ise kerjab valitsus koos üleantud eelnõuga Riigikogu poolset usaldust. Siinkohal meenub üks uudisteportaali kommentaaridest leitud dialoog, Andrus Ansip küsib Jürgen Ligi käest: "Kas sa, Jürgen, usaldad mind?", millele Ligi vastab: "Muidugi usaldan!". Selle peale arvab Ansip: "Mina usaldan sind ka, järelikult oleme me mõlemad väga usaldusväärsed inimesed."

CIA factbooki andmetel on Eesti majanduskasv 218 vaatluse all olevast maailma riigist tagantpoolt viies. Kes oleks osanud arvata, et Reformierakonna valimislubadus nii pahupidiseks pöördub. Vaadates mitte enam tagasi 2008 aastale, vaid ette käesolevale aastale, tuli rahanduskomisjonil lisaeelarvest infot saades kuulda, et eelduseks võeti miinus 8,9 protsendine majanduslangus.

Saada sisulisi vastuseid on Riigikogu opositsionäärile keeruline ülesanne. Üheks selliseks viisiks, üdini demokraatlikuks viisik on arupärimised.

Kristiina Ojuland sai täna demokraatia lõikajaks

4 kommentaari:

Sax ütles ...

Lastega ei saa ju muud moodi käituda ... kui keskikud lolli ei mängiks, siis poleks ka vaja selliseid meetmeid kasutusele võtta. Otsi ikka probleemi põhjust, mitte ära sõima tagajärge!

Kadri Simson ütles ...

to mõtisklused:
aga kas see, et antud soolise võrdõiguslikkuse eelnõu on Põhiseadusega vastuolus ja sellele vaatamata seda surutakse, sest vaen Savisaare vastu on ennegi imelikke tegusid tegema sundinud, pole piisav põhjus vastu seista. (meenutame Kogani ja Faktulini toel moodustatud linnavalitsusi, mis lõppkokkuvõttes tõid kõigile tallinlastele, kas paremerakondade toetajatele vaid kahju.
Täna soovivad reformistid ja isamaalased vastu võtta eelnõu, mis reguleerib küsimusi, mis on Põhiseaduses reguleeritud 14. ptk-s ehk kohaliku omavalitsuse peatükis. Just need sätted esmajoones sätestavad kohalikele omavalitsustele antavat garantiid.
Täna püüab keskvõim minimiseerida kohaliku omavalitsuse sõltumatust, mis on just seatud teda, st keskvõimu, piirama ja tasakaalustama.

sepp ütles ...

kas võttis õiguse või vähendas võimalikku aega?

Kadri Simson ütles ...

Tänase päeva lõpetuseks - arupärimised said siiski lõpuks esitatud ning taastatud olukord, kus oli neid võimalik üle anda nii nagu Riigikogus pikka aega tavaks olnud.
Aga vastu võetud
soolise võrdõiguslikkuse seadus jõuab ilmselt kohtusse.
Ma arvan, et soolisest võrdõiguslikkusest oli tänane vaidlus kaugel, sest võrdsed oldaks valimistel vaid siis, kui iga hääle kaal on võrdne.