neljapäev, 31. detsember 2009

Tagasivaade möödunud poliitika-aastale


Ikka tahaks mööduvat aastat hea sõnaga meenutada. Kuid 2009. aastal on omad mõrud noodid sees, sest "ma ju ütlesin", pole hea lohutaja.

Kui 2009. aastasse astudes lubas valitsus, et Eesti majandus asub kasvuteele 2009. aastal, olid paljud inimesed valmis seda hurraaga kaasa kiitma.

Kolm kuud hiljem, märtsis andis valitsus välja kevadise majandusorignoosi ning asus tutustama "head uudist" , et tänavu langeb majandus "vaid" 8,5 protsenti.

Tegelikkuses on Eesti teist aastat majanduslanguses ning see on kandnud ka minu tänavuaastasi postitusi.

Eesti inimestele on see aga tähendanud aasta jooksul mitukümmet elutähtsat kärbet. Kõiki neid üles lugeda ei saa, liig kurb on see pilt, aga eelkõige on valitsus valinud kaudsete maksude tõstmise, mis lööb eelkõige väiksemapalgalisi ning noori ja vanu (korduvad aktsiisitõusud nii toasoojale, kütusele, maagaasile kui elektrile; käibemaksutõus ravimitele, raamatutele ning kultuuriüritustele ning üldine 2 protsendiline käibemaksutõus suvel, lisaks oluline riigilõivu suurendamine.)


teiseks kokkuhoid laste ja noorte arvelt (lõpetati õppelaenu osaline kustutamine,üliõpilaste toetuste vähendamine 1000-lt kroonilt 920-le, tasuta üliõpilaskohtade vähendamine,kaotati pere esimese lapse pealt tulumaksuvabastus,lõpetati lapsehooldustasu maksmine vanemahüvitist saavale vanemale.Kaotati ranitsatoetus ning kohalikele omavalitsustele laekuvat tulumaksu osa kärbiti lasteaedade ning noortespordi arvelt.)

Kolmandaks hoiti kokku inimeste tervise pealt, sest haigushüvitisi vähendati 80-lt % 70le% ning haigushüvitisi kompenseeritakse alles haigestumise neljandast päevast.

Lõpetuseks tehti ka koondamine odavamaks ja kiiremaks, vähendati koondamishüvitisi ning koondada saab edaspidi ka haiguse või puhkuse ajal teatades sellest SMSiga.

Selle asemel, et opositsioonist pealt vaadata, kuidas aasta kümne esimese kuuga on endast teada andnud 101093 uut töötut ning valitsuse enda poolt tehtud valeotsuste leevendamiseks on ohvreid pidanud kandma eelkõige väiksema sissetulekuga inimesed, olen püüdnud seista astmelise tulumaksu ning töökohtade loomist kergendava maksupoliitika eest.
Kuna tuima panemine veel aasta võrra tundus aga tõelise ohuna, sai suve lõpul tõsiselt püüeldud ka erakorraliste valimiste korraldamise poole.

Ma siiralt usun, et pidevalt oma aadete eest seistes, saab ka kivisse uuristada augu. Nii sai sel aastal lõpuks ümber Eesti osalemine Iraagis.

Ka Keskerakonna kaks mäekõrgust võitu selle aasta valimistel näitavad, et teistmoodi on võimalik ning Eesti inimesed ootavad enam hoolivust. See suure naeratusega pilt ongi tehtud valimistejärgsel õhtul, kui suurest toetusest sai rõõmu tuntud.
Head vana aasta lõppu ja siiralt loodan, et uus tuleb parem kõigile!

4 kommentaari:

Asjadest ütles ...

Tähendab -nimodi V märki näidata ei tohi! Sedasi näitasid V märki prantsuse vibukütid, kui nad tahtsid prantslastele saja aastases sõjas "keskmist näppu" näidata. Selline näppude asend temonstreeris, et "meil on näpud vibu vinnastamiseks jätkuvalt alles!". Asi oli nimelt selles, et prantslased raiusid vangi langenud inglise vibumeestel pöidlast järgmised 2 näppu maha -et nad enam kunagi vibu ei saaks pingutada.

Märki "Victoria!" näidatakse nii, et peopesa jääb näitaja poole. Vastasel juhul näitad sa keskmist näppu -vähemalt inglased teavad seda erinevust...

Sellised põnevad lood.

Kadri Simson ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Kadri Simson ütles ...

Hm, Winston ise on oma V-märgiga küll just sedasi pildil (loodan, et wikimedia viide paistab seekord korrektselt)

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cd/Churchill_V_sign_HU_55521.jpg


English-speaking countries, it is an obscene insulting gesture of defiance when performed with the palm facing inwards.

Aga kui vaja, siis võib pildilt näha, et meil mõlemal on kõik sõrmed alles, et tuld anda ka valitsuse inimeksperimentide vastu.

Kadri Simson ütles ...

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Churchill_V_sign_HU_55521.jpg