teisipäev, 5. jaanuar 2010

Uue aasta soov

Ma soovin, et algaval aastal säiliks lootus. Raskeid aegu on lootusega võimalik üle elada, kuid lootust kaotades on isegi majandustõusu naastes kaotatud ka usu kaotanud inimene.

Mitmed aasta alguse küsitlused näitavad, et veerand inimestest astub uude aastasse pessimistlikult ja pooled loodavad, et ehk tuleb tänavune aasta mitte halvem kui möödunud.

Lisaks lootusele on aga võimalik ka päris palju ära teha meie riigil. Maailmas on kriise olnud ennegi. Suurim neist 1930ndate Suur Depressioon tõi kogu läänemaailmas ausse keinsianismi, ehk usu sellesse, et kui vaba turumajandus on jõudnud langusesse, peab appi asuma riik. Nii toimiti 1975, 1982 ning 1991 - langetati intresse, alandati makse ning suurendati valitsussektori kulutusi.

Nobeli majanduspreemia laureaat Paul Krugman kirjutab, et me kõik usume, et majanduskriisi ei saa lahendada USA äpardunud president Herbert Hooveri stiilis tõstes makse, kärpides riigi kulutusi ning tehes laenamise kallimaks. Ometi on just sellist stiili rakendamas Ansipi valitsus.

Mul on lootus, et sel aastal lõpetab ka Eesti inimeksperimendid ning asub teadlikult töökohti looma.
Head uut 2010 aastat ning tänu kõigile armsatele inimestele, kes mulle kaardi teel oma parimad soovid saatsid!

Kommentaare ei ole: