teisipäev, 1. september 2009

Ettepanek töökohtade loomiseks

Euroopa Komisjoni koostatud Eurobaromeetris küsitakse kõigis Euroopa Liidu liikmesriikides järgmine küsimus: „Palun öelge, kas seoses majanduskriisiga on teiega juhtunud üks järgnevatest? Variandid: 1. te olete ise kaotanud töö. 2. keegi teie perekonnast või lähedastest sõpradest on kaotanud töö. 3. keegi teie kolleegidest on kaotanud töö.“

Eesti kuulub vastanute osas viie süngema Euroopa Liidu riigi hulka, sest oma töökaotust tunnistab 15 protsenti. 52 protsendil on keegi lähedastest töötuks jäänud ning 42 protsendil on keegi kolleegidest koondatud.

Ühestki edukast lahendusest valitsuse poolt töökohtade loomiseks kuulda pole olnud. Kriis aga süveneb ja pikaaegsetel töötutel pole enam elementaarsetki abi toimetulekuks. Mitmed linnad on püüdnud luua ja ka loonud sotsiaalseid töökohti. Aga iga töökoha loomine on koormus ka omavalitsustele, kelle eelarvest riik niigi on krabanud suure osa enda miinuse täitmiseks.

Miks kasutatakse vaid kärpimist, mis paratamatult viib töökohtade edasisegi vähenemiseni? Üks lihtsaid, inimlikke põhjusi võib peituda selles, et paljud paremerakondade juhtpoliitikud ei tunne ühtegi inimest, kes tunneks mõnda töötut. Edumullis elades ei saagi ministrid ega nende nõunikud aru, kui suur ja ulatuslik on töö kaotanute mure.

Eurostati andmetel on juba täna Eestis 112 000 tööta inimest. Tööpuuduse kasv on üsna pidev – ligi 2000 uut töötut igal nädalal.

Eesti ei peaks tööpuuduse osas eirama maailmas juba toimivaks osutunud lahendusi. Nendeks on sotsiaalsed töökohad, mis võiksid olla lühiajaliseks lahenduseks kriisi üleelamisel ka Eestis. Loodavad töökohad aitaksid meie inimestel raske aja üle elada, tehes sellal paljusid vajalikke töid, mis omakorda aitavad Eestist teha meeldivama paiga maailmas. Atraktiivne keskkond ja oskuslik tööjõud meelitavad aga välismaa tootjaid ligi tugevamaltki kui euro.

Täna algatame riigikogus seaduseelnõu, millega aasta jooksul oleksid sotsiaalsed töökohad vabastatud sotsiaalmaksust. Seisus, kus inimesel tööd pole, ei maksa ta niikuinii sentigi sotsiaalmaksu, samal ajal on abisaajana sõltuv riigi toetusrahast. Tööd saades kaoks riigi õkantav toetusekoorem, peale selle saaks riik osa töötaja tulumaksust.
Põhiline on aga see, et senisest abisaajast saaks taas aktiivne kodanik, kes majanduse elavdamiseks ka oma panuse annab.

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Mida need sotsiaalsetel töökohtadel töötavad inimesed teeksid?

Teostaks odavamalt töid/teenuseid, mida praegu erasektorist ostetakse? Siis jääb seal tööst vajaka.

Pastakast ja siledast ajukäärust väljaimetud pseudotöö ja selle käigus raha ümberjagamine?

Indiviidide olukorda see loomulikult leevendab, väga tänuväärne, aga lahendust pikas perspektiivis ju ei anna.
Samal ajal peab rakendama abinõusid, mis raha Eestisse tooks ja erasektori mülkast välja tiriks, vastasel juhul pole lõpuks miskit ümber jagada, kõik maksumaksja palgale saada nõuaks kõigest perpetum mobilet.

Priit Kutser ütles ...

Tallinn on ses suhtes eeskujulik, teeb midagi konkreetselt ära, et leevendada tööpuudust, vähemalt oma territooriumilgi ja oma inimeste seas. See on taas osa Tallinna Abipaketist, mis võiks kenasti üle kanda tervele Eestile Eesti Abipaketi näol. Ka G20 tulid kokku ja kavatsevad maailmamajandust turgutada ja teha seda ka abipakettide kaudu. Mida teeb aga Eesti praegune valitsus? KÄRBIB! Selle asemel, et turgutada.

PS: Kadri, väga tubli olid Foorumi saates! Istusin ja imetlesin, kuidas sa kahele paremgängsterile ära tegid! :)

Asjadest ütles ...

See kõik on jälle väga huvitav, aga midagi jääb nagu ikka veel puudu. Mind huvitaks üks täiesti tõsine teema. Teema on see, et kuidas mõjub pikk riigikogupraktika inimese minapildile? On ju teada asi, et osad inimesed muutuvad võimule lähedal seistes isekateks ja unustavad oma nö päritolu. Teised aga -tajudes oma vastutuse määra -muutuvad mõistvamaks ja altruistlikumaks.

Et kuidas siis on? Ehk kirjeldaksid neid psühholoogilisi protsesse enda näitel?

Kuidas võimu lõkkesoojus sind on muutnud?

A.TURAY ütles ...

Ms Simson. I'll write in English because it's easier for me. I've translated your response to my article into English and commented on it. I will also translate the original article when I have time.

http://estoniatoday.blogspot.com/

Kind regards

A Turay

Kadri Simson ütles ...

Dear Mr Turay,
if you didn´t got my point in Estonian, maybe the Finnish text helps:)
http://www.verkkoapila.fi/opencms/opencms/apila/opinions/public/0260.html