teisipäev, 14. aprill 2009

SMS laenu väike vend kaughasartmäng


Homme on Riigikogus taas arutusel hasartmängudele maksu kehtestamine. Esmakordselt maksustatakse ka internetikasiinod, mis alates uuest aastast peavad end Eestis registreerima ning ka oma serveri siia tooma. Kui seda tehtud pole, on tegemist illegaalse mänguga.

Reformierakond oli internetis levivate hasartmängude maksustamise osas väga murelik ja pigem jäi kõlama mõte, et neid võiks madala maksumääraga pigem Eestisse juurde meelitada. Meie vastupidi arvasime, et maksusoodustuse tegemine hasartmängule vaid seetõttu, et see toimub netis, on põhjendamatu.

Algversioon, mis tuli valitsusest sõnastas, et õnnemängu või osavusmängu kaughasartmänguna korraldamisel tehtud panustest laekunud summa maksustatakse 5 protsendiga. (loterii, mida iga kolmapäeva õhtuti loositakse, saab aga 18% maksu alla). Tegime ettepaneku, et erisus kaoks ja ka internetimängule tuleks 18% hasartmängumaks.

Mis välja tuli? Keskerakonna ettepanek hääletati koalitsiooni häältega komisjonis maha, kuid nagu sellest vähe oleks, kaughasartmäng sai veel ligi kümnekordse maksualanduse. (sõnastuses: õnnemängu ja osavusmängu kaughasartmänguna korraldamisel tehtud panustest laekunud summa, millest on maha arvatud võidud).

Retooriline vabandus on see, et nagunii internetti kontrollida ei suudeta. Soovides saada sellele vastupidist näidet pärisin Majandusminister Juhan Partsilt, kes vastutab reklaamiseaduse täitmise eest, miks Eesti kommertstelekanalites jookseb igaõhtuselt hasartmängu reklaam, kuigi see on reklaamiseadusega keelatud.

Pidasin silmas näiteks veel eile õhtul eetris olnud Maria Bingo ja PokerStars.com reklaame.

Parts teatas pidulikult, et „telekanalid Kanal 2 ja TV 3 on saanud nii märgukirju kui ka teateid haldusmenetluse algatamise kohta. Iga konkreetse juhtumi puhul on jõutud soovitud tulemuseni - klipi näitamine on lõpetatud.
TV 3-le on väljastatud 23.10. 2008 ka kohustuslik ettekirjutus nr 6-25/6675 Maria Bingo reklaamimise lõpetamiseks, ka selle klipi näitamine on peale seda lõpetatud.“

Nojah, tegelikult ikka ei ole küll. Ja ministrile tähelepanu juhtimine mitme nädala eest seda ka ei lõpetanud. Pokerstarsi puhul vabandas Parts aga, et selle reklaamis ei saa kvalifitseerida hasartmängu reklaamiks, kuna veebilehel puudub viide rahalisele mänguvõimalusele.

Huvitav, mida siis krediitkaardiga panuse eest maksmine muud tähendab?

Ühesõnaga, ka hasartmängumaksu puhul toimib koalitsiooni tüüpiline käitumismuster – leida vabandusi, miks mitte midagi teha ei saa.

Kommentaare ei ole: