kolmapäev, 24. september 2008

Euroopa tööbörs




Möödunud nädalal, kui Eesti ajalehed olid paksud riigieelarve üle tülitsemisest ning võimaliku valitsuskriisi uudistest, sattusin mina Brüsselis Euroopa Parlamendis kokku Mart Laariga (vaata pildil). Eestis hirmutati inimesi pealkirjadega, et Laar tembutab jälle, aga tema jalutas hoopis mõtliku näoga eurokoridorides ringi.

Eks ole ka spekuleeritud, et kogu tänane valitsuskoalitsioon seisab lubaduse peal leida Mart Laarile vääriline ametipost Euroopas. See oleks päris euroopalik jaga ja valitse suhtumine. Sest ka rahvusvahelises plaanis eurooplastele kuuluvad viis kõrget kohta kavatsetakse jagada just parteiliine pidi.

Nendeks on siis Euroopa Komisjoni president, kõrge välispoliitiline esindaja, Euroopa Liidu Nõukogu presidentuur, Euroopa Parlamendi president ja NATO peasekretär. Ka see NATO post kuulub alati eurooplasetele vastukaaluks tõsiasjale et SACEUR ehk NATO vägede kõrgem juhataja on alati USA kindral.

Aga kogu mudel jookseb kokku alles peale seda kui iirlased on teinud uue ja seekord eduka katse heaks kiita Lissaboni lepe. Selge on vaid see, et suvel valitakse Euroopa Parlament vana mudeli järgi. Eestile ei tähenda see mingit erinevust, sest nii vana kui uue leppe kohaselt jääb meie osaks 6 EP saadikut.

Küll aga tundub tõenäoline, et voliniku koht pikendatakse automaatselt veel vähemalt 1. jaanuarini 2010. Seega kõik võimalikud sisepoliitilised tõmblused selle ametiposti ümber jäävad külmutatud faasi. Sel hooajal Eestis saavad valitsusvõngete kaalukeeleks muud küsimused kui üks ametipost Brüsselis.

Kommentaare ei ole: