teisipäev, 23. märts 2010

Pensionitõusu ööistung - Soome näide

Riigikogu saalis on valitsusliidu pingiread täitsa tühjad. Millest on kahju, sest nii mõnigi peetud kõne on väärt mitte ainult kuulamist, vaid ka mõtlemist. Näiteks kirjeldas Eesmaa Enn ära Soome case. Ka seal püüti aasta tagasi pensioniiga 65-aastale tõsta.

Sellise plaani vastu astus mitte ainult opositsioon, vaid koguti ka üle 100 000 allkirja ning ametiühingud ähvardasid üldstreigiga. Valitsus käitus Põhjamaale kohaselt, võttis aja maha, otsustas oma plaane veel kord kaaluda ning olukorda sisuliselt analüüsida koos asjakohaste uurimisasutustega.

Kogu Ennu kõne on leitav siit

Muide, soomlaste eluiga on võrreldes eestlastega pikem. Nad on aga mures tervisenäitajate pärast. Eesti valitsus aga ei muretse, kuigi tervisenäitajate poolest on Eesti taas tagantpoolt esimesele kohale pretendeeriv. Masendavat seisu illustreerib näiteks EHEMU uuring.

1 kommentaar:

Kadri Simson ütles ...

No nii, tegin hilisel tunnil tüüpilise vea - pealkirjas. ka Soomes polnud vaidlus mitte pensionitõusust, mille all me tavaliselt mõistame suuremaid pensione, vaid pensioniea tõusus - ehk hilisemas pensionile saamises.