pühapäev, 14. juuni 2009

Pilt, mis jutustab terve loo


Täna jõudis mu postkasti juunikuu GEO ajakirjanumber (minu teada eestikeelset kodulehte tal pole). Väga lahe lugemine ja kena vaatamine. Pildid on esmaklassilised, ainult et eestimaist materjali pole läbi aastakäigu küll veel silmanud.

Mulle jäi selles numbris eriti silma Lana Šlezicsi pilt Afganistani koolitüdrukutest. Fotograaf oli Afganistanis kaks aastat alates märtsist 2004. Septembris 2007 avaldas ta selle perioodi fotodest raamatu „Forsaken”. Paljud pildid on ka Lana kodulehel koos seletava tekstiga. Mõjus foto on levinuima enesetapuviisi ehk enda põlemapanemise ellujääjast või kooliteel tüdrukutest, mille seletav tekst ütleb, et 95 protsenti afgaani naistest on kirjaoskamatud. On ka foto 9. oktoobri 2004 valimistest, mil esimest korda said naised valimisõiguse.

Sel nädalal andis Eesti parlament mandaadi ühe kompanii saatmiseks Afganistani 20. augustil toimuvaid presidendivalimisi turvama. Neid fotosid vaadates saab ehk see otsus veidi selgemaks.

2 kommentaari:

Asjadest ütles ...

Mis laeval huvitavat räägiti? Kas sa inglise ohvitseridega ka juttu tegid või lobisesid ainult meie oma vennikestega?

Ma nimelt tunnen muret, kas Eesti Asi sai ikka korralikult aetud?

andry ütles ...

Mnjah, ausalt öeldes ei saanud selgemaks.
Muudatusi Afganistan vajab tõesti, iseasi, kas need taolisel moel . presidendivalimisi turvates, midagi tõelist kaasa toovad. Kahtlen selles pisut.

Hea raamat selle kohta on Arkadi ja Boris Strugatski "Kui raske on olla jumal."