laupäev, 13. september 2008

Võõrutusravi valitsus



Me võõrutame Eestit liigsest Venemaa gaasisõltuvusest, kõlas peaminister Ansipi põhjendus, kui valitsus leppis kokku tõsta gaasiaktsiisi 300 protsendi võrra. Gaas tuleb valdavalt Venemaalt, moodustab Vene riigituludest arvestatava osa ja loogikaahel saabki valmis: tarbid maagaasi, toetad Putinit. Kõrgem gaasihind aga võõrutab sellistest harjumustest. Nõnda saab kodusest kontojäägi tühjendamisest välispoliitiline aktsioon, vana ütluse „tegutse lokaalselt, aga mõtle globaalselt” uus rakendus. Mõelda vaid, saame Putini autokraatiat õõnestada kodus Hansaneti kaudu küttearveid tasudes. Demokraatiaedendus ja suurriiklikule ekspansionismile vastuhakkamine pole iial olnud nii mugav.

Kuna Venemaa riiklik energiafirma Gazprom teatas samal ajal hinnatõusust, siis on peaminister valinud üllatusmanöövri tee. Moskva ehk oletas, et vaenulik lääs ja Eesti sealhulgas hakkab nüüd mõtlema, mismoodi hinnatõusu leevendada, pehmendada lööki majandusele. Tuhkagi. Eesti astus veelgi sammu kaugemale, olles nõnda võimeline vaenuvalitsust jahmatama. See on peaaegu sama jahmatav, kui eestlaste kättemaksuaktsioon vangilangenud saksa ristirüütlitele Õ-fraktsiooni ajaloolises paroodiafilmis „Malev”. Kuna muistsete eestlaste silmis olid inimese suurimad rõõmud laul ja töö, siis tegid nad kättemaksuks sakslaste eest ära kogu nende töö. Mõnele ehitasid kiusu pärast koguni mõisa.

Aga see selleks. Samaaegselt on valitsus otsustanud võõrutada meid teistestki hüvedest. Nii tõuseb ravimite käibemaks viielt üheksale. Millised on ravimite käibemaksu tõstmise globaalpoliitilised mõjud? Neid toodetakse suurel määral Saksamaal või ka Šveitsis. Jäta rohi võtmata, ravimitööstur rikastamata, toetad Eesti möödumist Vana-Euroopa vähedünaamilistest majandustest ja jõudmist viie rikkama hulka. Mis sest, et lebad jõuetuna tilgutite all. Sinu ohver ei olnud asjata.

Või sain ma ikka valesti aru ja Ansip üritab meid võõrutada tarbimisest kui sellisest? Tarbimismakse tuleb pidevalt juurde. Majandusime autor, esirahvuslane, priiskava tarbimisühiskonna vastane – mitmekesine on meie valitsusjuhi pale tema viimasel ametipostil.


2 kommentaari:

Archie ütles ...

Tere tulemast blogimaailma.

IIVIKA ütles ...

Ühesõnaga saab Ansipit nimetada võõrutuspoliitika suurmeistriks,dr.Võiboliit.Eesti ajaloo suurim kuju sellel alal,kelle loogika ütleb,mida vähem sööte,vähem kulutate,seda kiiremini õndsusesse jõuate.Äge!Aga usun,et ega temagi võõrutusest kauaks eemale jää.Ring jõuab ka temani.
Mul kripeldab küsimus huulil,kas ta oma suguvõsa on ikka korralikult ära kindlustanud,või veel on vajakka?Muidu ehk jäävad püksata koos teistega.?