kolmapäev, 17. september 2008

Nii hullu mürgeldamist mäletan vaid Juhan Partsi valitsuse viimastest päevadest:)

Mõni päev tagasi saatis üks koalitsioonipoliitik mulle sms-i sõnumiga „mis meil muud muidu üle jääb kui teiega koalitsioon teha ;-) „
Miks ma nüüd sellest eravestlusest kirjutan? Ma arvan, et ta ootas huviga, millal see talle ringiga tagasi jõuab. Sest ega täna veel koalitsiooni moodustama hakata, kõik kuramaažid Keskerakonna suunal on ikka selleks, et oma partnereid joonel hoida. Teate küll, kui te meiega kokku ei lepi, siis teeme Keskerakonnaga uue liidu!

Siinkohal tervitused mu heale sõbrale! Raske on täna öelda, et Keskerakond valitsusse ei kavatsegi tulla. Raske sellepärast, et tegelikult on Keskerakond valitsuses alati asju paremuse poole viinud ja täna on kurb vaadata, mida riigiga tehakse.

Tõsiasi on aga see, et Keskerakonna poolne lubadus valitsemisvastutus võtta hoiab tegelikult koalitsiooni koos. Nii surutakse oma põhimõtted alla, ei juleta nõuda mingeid muutusi ja lihtsalt ollakse. Eile Riigikogu ees olnud Arengufondi stsenaariumide järgi võiks olla see halvim versioon ehk seisev vesi. Midagi ei tehta, sest ei juleta paati kõigutada.

Eelarvekõnelusi kõrvalt vaadates tundub, et kõik kolm osapoolt näivad uskuvat, nagu kavatseks partnerid neid kohe valitsusest välja puksida. Seega ei tegeleta lahenduste otsimise, vaid oma näo hoidmisega. Muidugi, juhul kui olukord riigis läheb aina halvemaks, oleks mingil hetkel väga „mehine” oma valimislubaduste kaitseks opositsiooni suunduda.

Hea kolleeg Riigikogust Eiki Nestor pani eesseisva lahenduse laupäevases raadiosaates ühte lihtsasse lausesse. Kui on soov eelarve tasakaalus hoida, riigile olulisi funktsioone täita ja samas eurole läheneda, siis on ainsaks lahenduseks tulumaksu tõstmine. Huvitav, millal ka selle viimase Reformierakonna valimislubaduse kallale minnakse, sest igaüks saab ju aru, et Venemaa stiilis maksüsteem ei saa tagada Põhjamaist heaoluriiki.

1 kommentaar:

Unknown ütles ...

Aga mina olen rahul! Riik on loonud mulle kõik võimalused ise hakkama saamiseks ja saan rõõmuga. Ei ole mingi suurepalgaline, vaid olen rahul oma keskmisest pisut suurema sissetulekuga. Virisevad ja hädaldavad vaid need, kes koolis ei viitsinud õppida, seega ei saanud head haridust ega hiljem ka tasuvat tööd. Hädaldavad need, kes headel aegadel end lolliks laenasid ja ninast kaugemale ei näe. Peale päikest tuleb alati vihm. Sellistel tulebki kooliraha maksta. Samaselt paraku käitusid ka mõned erakonnad. Keegi ei ütle inimestele, et tegelikult ei võeta ju kelleltki midagi vähemaks,vaid et juurde ei anta niipalju kui loodeti. Selle lolli lootmise pärast nüüd ollaksegi käpuli.
Kõige raskuste juures loodan väga, et Keskerakond iialgi võimu juurde ei pääseks, vähemalt seni, kuni Savisaar oma jüngritega eesotsas on. Vähegi ajudega inimene on tema eesmärgid ammu läbi näinud. Juba üliõpilasena oli tema suurimaks unistuseks masse juhtida.