kolmapäev, 24. november 2010

Laske sisse kadrisandid!


Täna õhtul jooksevad kadrisandid. Homme on kadripäev. Nagu ka mitmel eelmisel aastal annab see päev mulle meeldiva võimaluse avada veidi Kadri nime tagamaid.

Ma usun, et igaühel Eestis on mõni tuttav, kes kannab nime Kadri. Aastal mil mina sündisin oli see kõige populaarsem Eesti tüdrukunimi. Enne seda oli Kadride populaarsus suur 19 sajandi keskel. Tänaseks aga on väikeseid Kadrisid jäänud märksa vähemaks. Haridusministeeriumi andmetel on Kadri koolitüdrukute nimepingereas populaarsuselt kolmekümnendal kohal. Seejuures on esimeses kolmes klassis üle Eesti vaid 46 Kadri, gümnaasiumiklassides aga koguni 180 Kadri.

Inglismaal arvatakse, et tulevase kuninganna nimi võib Catherined (hüüdnimega Kate) taas vastsündinute seas popiks teha. Catherine on Inglismaa kuningannade seas olnud üsna populaarne nimi, ajaloos on juba viis sellenimelist kuningannat. Tõsi, viimane neist (kuningas Charles II abikaasa) kandis krooni üle kolme sajandi tagasi ning kolm Catherine nimelist kuningannat enne teda olid Henry VIII naised ja seega mitte kõige õnnelikuma elusaatusega.

Siiski on Kadri/Catherine nime legend kena. Ja maailmaajaloos on ka väga võimukaid, tarmukaid ja kaunist elu elanud sellenimelisi valitsejannasid.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

No kui kokku panna kõik Kadrid, Katid, Katrinid, Triinud, Riinud, Katred jne, siis on see ilmselt siiamaani üks populaarsemaid nimetüvesid.

Anonüümne ütles ...

Hästi kirjutatud. "Kadri" see eeldab ilmselt ka tarka ja toimekat. Kui Vikipeedias tuhlata siis jooksid sellised tuntud nimed ette nagu Kadri Liik, Kadri Kõusaar, Kadri Tiisel, Kadri Adamson jne jne. Muide, tuli välja seegi, et Kadride juukse värvist ei sõltu küll midagi!