teisipäev, 23. märts 2010

Pensioniea tõstmise ööistung

Plaanin järgmisel ööpäeval anda jooksvalt aru, mis toimub Riigikogus.


Riigikogu istub praegu koos IRLi, Reformierakonna ning roheliste initsieeritud täiendaval istungil. Eesmärgiks on veel sel nädalal seadustada see, et kõik Eesti inimesed, kes on nooremad kui 56 aastased ei saa seitsme aasta pärast enam 63-aastaselt pensionile.

Riigikogu kodukord ütleb, et täiendava istungi kutsub kokku Riigikogu esimees. Kokkukutsumisest teatab Riigikogu esimees Riigikogu liikmetele massiteabevahendite kaudu vähemalt kolm päeva enne täiendava istungi toimumist. Kaalukate põhjuste olemasolu korral võib etteteatamise aeg olla lühem.

Selle istungi puhul teatas Ene Ergma plaanist napp päev enne. Häbiväärne on see, et ühtegi kaalukat põhjust peale selle, et koalitsioon tahab seaduse veel sel nädalal vastu võtta, ta tuua ei osanud.

Praegu käib päevakorra kohaselt küsimuste esitamine sotsiaalkomisjoni esindajale. Küsisin just, et miks ka komisjonis kiirustati. Miks ei püütudki saada ekspertarvamusi? Näiteks digiretsepti seadustamise eel käis kolm korda enam eksperte, kellest paljud ka hoiatasid, et seadus ei hakka tööle. Ekspertidel oli õigus. Pensioniea tõstmise eksperdid juba eos välistati.

Täna Vikerraadios ütles ka Praxise analüütik Andres Võrk, et pensioniea tõstmisega kiirustamine on lubamatu ning vajalikku konsensust pole. Ehk jõuab see arusaamine tänase öö jooksul ka isamaalaste, reformistide, roheliste ning Tarmo Männini.

Fotol on ööistungi autorite kollektiivi kuuluvad Pentus ja Rosimannus.

1 kommentaar:

Kadri Simson ütles ...

kuhugi kadus minu süül Mysti kommentaar. Vabandust! Püüan sisu vabas sõnastuses taastada: et teerull on nõme ja samas juntimine on ka nõme ja kas inimese keeles siis omavahel rääkida ei saaks?

Aga kas kellelegi jäi mulje, et ilma opositsiooni pidurdamiseta oli valitsusliidul plaanis rääkida, miks pensionitõusu vaja on? Kas oli plaanis küsida ekspertarvamusi? Kas seda on plaanis tänagi?

Ilmselt ei saavuta ka opositsioon midagi ilma, et laiem üldsus appi tuleks. Kui olla ükskõikne ja arvata, et see kõik juhtub alles 7 aasta pärast, siis teevadki otsuseid tuimad kärpijad.