kolmapäev, 7. jaanuar 2009

Obama koht müügis



Maailma üks positiivsema imagoga poliitik tulevane USA president Barack Obama on sattunud viimasel kuul suure poliitkorruptsiooni loo sisse. Õigemini on tema nimi selle looga iga päev seotud, sest väidetavalt on Illinoisi osariigi kuberner Rod R. Blagojevich üritanud Obamast vabanenud Senati kohta müüki panna.

Nimelt nimetab vastavalt USA seadustele valimistevahelisel ajal vabanenud Senati kohale asendusliikme osariigi kuberner, seda kuni järgmiste valimisteni (üks kolmandik Senati liikmeid valitakse ümber iga kahe aasta tagant).

Blagojevichi süüdistus põhineb telefonikõnedele, millest kostub, et mees ei soovi talle sülle langenud otsustusõigust odavalt käest anda.

Kõnesid on ta pidanud nii Senati kohta soovivate kandidaatide, kui ka Sentati enamuse liidri Harry Reidi ning Obama meeskonna juhi Rahm Emanueliga. Kõik nad kinnitavad, et ei saa nõuandeid selle kohta, kes oleks demokraatidele parim kandidaat ja võimeline ka järgmised valimised võitma, kindlasti mittevajalikeks või ebaseaduslikeks pidada.

Korruptsioonis süüdistatava Blogojevichi kaitsjad on väitnud, et soovides hüve või ametit oma otsuse eest, on käitunud süüalune kui tavaline poliitik. Näiteks on toodud seik, et USAs liigub ringi hulk inimesi, kes nimetavad end suursaadikuteks, samas kui ainus panus, mille eest nad tiitli said, oli mõnesajatuhande toetusdollari kogumine kas vabariiklikule või demokraatlikule parteile.

Nagu teada, peavad kõik suursaadikud esitama enne uue presidendi ametisseasumist tagasiastumispalve ning olnud juhtumeid, kus uueks suursaadikuks saadetakse senise diplomaatilise kogemuseta suurtoetaja.

Obama koht Senatis jääb esialgu tühjaks, kuigi skandaalide keskmes olev kuberner nimetas asendusliikmeks 70-aastase Roland Burrise. Peale Obama administratsiooni tööleasumist ootavad asendajaid ka seni Hillary Clintonile ja Ken Salazarile kuulunud kohad.

Kommentaare ei ole: