reede, 5. detsember 2008

Lamajat ei lööda…


Poliitkorrektsust mitte tundvatel sõjameestel on üks ütlus, et kui moslem sulle lahkudes lehvitab, siis ole valvas! See meenus mulle eile, kui otsesaate lõpus saatejuht Lauri Hussar särava naeratusega teatas, et saade riigieelarvest oli suurepärane ning seal osalenud külalistel silmnähtav isikukeemia.

Riigieelarve on iseenesest ülioluline, aga kahjuks juba väga paljusid inimesi ära tüüdanud teema. Täna ei tea keegi, kas järgmise aasta eelarve läheb miinusesse Eesti Panga kalkuleeritud 7,5 miljardiga või hoopis 10 miljardiga, nagu väitis majandusminister Juhan Parts. Igatahes on summad nii suured ja olukord nii hull, et opositsioonile tundub ikka ja jälle, et kritiseerida tänast olukorda ja pankrotistunud valitsust on kui lamajat lüüa.


Selles reporteritunnis läks nii mõnigi hetk üpris tuliseks. Näiteks peale seda kui Jürgen Ligi tegi avalduse, et suur osa tänasest miinusest tuleb sellest, et paar aastat tagasi osteti riigile tagasi Eesti Raudtee. Pidin Jürgenile seletama, et seni kuni transiit oli Eestile vajalik, oli ka raudtee tagasiost igati õigustatud. Tänases majandusseisus on aga lisaks Reformierakonna mantrale, et maailmamajandusel läheb halvasti veel kolm lisakomponenti: kadunud transiit, lõppenud odav laenuraha ning valesti koostatud kaks viimast riigieelarvet. Paraku on otse-eetris Jürgenile millegi selgitamine ülimalt raske. Ta on omandanud mitmekesise häälitsuste tegemise spektri, mis igasugused argumendid lämmatavad.


Õnneks kaklesid saates IRLi peasekretär Margus Tsahkna ja Jürgen Ligi veel innukamalt kui mina eales suudaks. Neile oli see vaid soojenduseks, õhtul avastasin jätkulahingud Postimees onlines.


Kogu seda tohuvapohu eelarve ümber jälgides mõtlen ma, et sotsidele võiks nende möödunudaastast loosungit “Vaheta valitsust, mitte kodumaad!” meelde tuletada. Nad on kolmandat korda parempoolses koalitsioonis, kus majandusraskused pannakse just kõige vaesemate õlule.


Ja natuke ikka löön lamajat jalaga ka - paraku ei suuda see koalitsioon kokku leppida meetmetes, mida oleks vaja Eesti majanduse elavdamiseks. Kõrvalepõikeks, Rootsi Keskerakonna esinaine Maud Olofsson tuli just täna välja Rootsi riigi abipaketiga ja ... selles valitsuses pole ühtegi sotsi.

Kommentaare ei ole: