reede, 12. detsember 2008

-10 000 000 000 EEKi


Kui ilmateade ennustaks homseks nii muuseas 20 soojakraadi, ei võtaks keegi seda juttu tõsiselt. Ilm on Eestis ikka olnud muutlik ja raskesti ennustatav, kuid vaevalt te keset detsembrihallust kerges suveriides õue tõttaksite.

Kuid majandusprognooside valdkonnas on Eesti valitsus lubanud endale täpselt sellist kerglust. Keset üldise majanduslanguse hallust panevad nad kokku ja lasevad koalitsioonisaadikutel heaks kiita järgmise aasta eelarve, mis justkui ütleks: järgmisel aastal kasvab Eesti majandus kiiremini kui tänavu. On see veenev? Mitte väga.

Kolmapäevasel Riigikogu ööistungil sündis arvamuslugu sellest, miks meie opositsioonis ei saanud toetada kolmapäeval Reformierakonna, IRLi ja sotside häältega vastu võetud tuleva aasta eelarvet. Täna ilmutas Pärnu Postimees selle ka ära, kel huvi, soovitan soojalt lugeda. Püüan anda ka vastuse, miks oli seda vaid paberil tasakaalus olevat eelarvet ka võimatu opositsioonil parandama hakata.

Kaks aastat järjest riigieelarve tulude planeerimisel rängalt eksida on liiga palju. Eesti inimesed, kes üleminekuaastatel on paksust ja vedelast läbi käinud, on võimelised seda edaspidigi tegema. Kuid ärgem sundigem neid seda tegema vigade tõttu, mida saanuks vältida.

Kommentaare ei ole: