kolmapäev, 2. märts 2011

Valimisdebatt Vändras

Ma olen viimastel nädalatel osalenud igal nädalal viiel kuni seitsmel valimisdebatil. Mõnel juhul on koos minuga laua taga neli esinejat, aga on ka kümne osalejaga üritusi. Selliseid kohtumisi ei toimu tegelikult ainult napilt enne valimisi, aga võrreldes valimiste vahelise ajaga on inimeste poliitikahuvi suurem ja ka väikestes maakohtades on publikut alati olnud enam kui kandideerijaid.

Debattide puhul on väga suur erinevus, kas saalis viibib ka mõni kaamera ja ajakirjanik või mitte. Teisel juhul on õhkkond alati vabam ja naerupahvakaid rohkem.

Eile toimus nn oikumeeniline debatt Vändra alevis. Vändra on minu jaoks selline hariduse usku paik ja seda oli ka saalis olevatest kuulajatest näha. Saalis oli palju tarmukaid inimesi ja palju räägiti haridusest.

Selles hariduse arutelus oli üks eriti erk hetk. Selline, mille puhul haarad kahe käega peast kinni ja imestad, kuidas ise nii selgele loogikaveale pole tulnud. Nimelt võeti ette roheliste nimekirja Erik-Niiles Kross ja päriti ta lubaduse kohta Eestis kehtestada kohustuslik keskharidus. Täna kehtib Eestis kohustuslik põhiharidus, võid koolist lahkuda peale selle omandamist või ilma selleta, kui oled saanud täiskasvanuks. Kuidas peaks asi roheliste nägemuses välja nägema keskharidusega - kas inimene peab koolis aega veetma kuni surmani? pensionini? või on mõni madalam eapiir? Ja kuidas saab üldse täiskasvanud inimest kohustada? Kross vastas, et samamoodi nagu saab noort kohustada ajateenistusse. Mille peale hakkas kätega vehkima Rein Lang ja teatas, et tema küll haridustee pooleli jätnuid karistuseks enda hallatavatesse asutustesse ei oota!

Tegelikult on neil debattidel selgunud, et rohelistel polegi tegevusplaani. Nad müüvad kena nime, kuid nii kodanikupalk kui kohustuslik keskharidus on läbimõtlematud uitmõtted. Tegelik tegevusplaan on aga saada mingi punt Riigikokku ja siis samamoodi toimetada nagu Strandberg juba neljal aastal raja sisse kõndinud on.

Keskerakonna programmi puhul on kohtumistel suurimat toetust saanud meie töökohtade loomise seaduseelnõu, maksude vähendamine madalapalgalistele ning käibemaksu alandamine ravimitele ja toasoojale. Ka pole ma Pärnumaal kohanud ühtegi inimest, kes ei arvaks, et kõik lapsed väärivad koolitoitu. Keskerakonna programmi leiab siit.

Kommentaare ei ole: