kolmapäev, 22. detsember 2010

Ootame fakte, mitte hinnanguid

Head sõbrad. Viimaste päevade jooksul on mul tekkinud mitmeid mõtteid seoses kirikuskandaaliga. Kahjuks on tööpäevad olnud pikad ja nii on tekkinud mõtted pidanud olema ooteseisundis.

Pealkirjad olid oluliselt kangemad kui raport, kui see lõpuks avalikuks sai. Niipalju kui mina tean, ei ole faktidega tõestatud mitte midagi muud peale raha küsimise õigeusu kirikule. Tulin Kadriorust ära teadmisega, et ainuüksi raha küsimine kiriku ehitamiseks on poliitiline tabu. Ometi seisab meie riigis hulk kirikuid, mille taastamise või rajamiseks kasutati välistoetust. Niisamuti on juhtunud ka Lasnamäe õigeusu kirikuga, kuid selle erandiga, et see on põhjustanud skandaali. Mõistan Venemaa teatavat eriseisundit, kuid ei mõista automaatset iga kokkupuute märgistamist. Oleme justkui makartistlikus ajastus - USA 1950-ndates, kus kõikvõimas ja ülekasutatud relv oli süüdistus kommunistide teenimises.

Kummaline on see, et isegi kaitsepolitsei, keda võetakse praegu mitte versiooni esitajana, vaid ülima tõe allikana, ei julge kasutada enamat väljendist "võimalik katse". Ometi teame, et kui neil oleks midagi käegakatsutavat, leiaks see märksa konkreetsema lahenduse kui tilgutamised ja lehelood. Sellist süüdistuse kindlust kui kuue poliitilise ministri moodustatud valitsuskomisjonist välja paistis, Kapo raportist küll ei õhanud. Pigem jäid nemadki pendeldama selle vahel kas rahastamine sai puudutada erakonda või siiski ainult kirikut. Niisiis, ootan, et kiiresti tuleks kas süüdistust kinnitavad faktid või siis kiiresti tuleks vaibumine. Praegune seis on pigem propagandalahing kui julgeolekuküsimus.

Seisame praegu kampaania eel ja meie eelarvesse pole planeeritud ühtegi krooni raha, mis oleks muud päritolu kui Eesti.

3 kommentaari:

Daniel ütles ...

Aitäh Kadri! Kohe kergem hakkas, päris ausalt kohe!

Larko ütles ...

6 poliitilist ministrid? Ei tea kes ja milline oleks apoliitiline minister.

"Kampaaniate" asemel peaksid erakonnad pidevalt valijatega suhtlema, kusjuures peaks kõikide parteide rahastamine ka sisuliselt läbipaistev olema. Sel juhul ei tekikski vajadust ühe või teise erakonna rahastajaid kodu- või välismaalt tikutulega tuvastada.

kapral ütles ...

Jah, muidugi, Kadri, kõik ümberringi hämavad: kapo, Toompea, ajalehed. Kõik on kokku vandenõu ja kogu Eesti väljaspool Keskerakonda vaevleb makartistlike luulude küüsis. (See retoorika, muide, tõi mulle esimese asjana meelda Rogozini, kelle sõnutsi on Eesti vähemustepoliitika iseloomustatav apartheidina.) Ainult Edgar Savisaare sõnad on see, mida võib tõe ja faktidena käsitleda. Sul on alati hea huumorimeel olnud, aga et nii hea, seda ei osanud arvatagi. Monty Pythoniga täitsa võrdväärne.