esmaspäev, 19. aprill 2010

Keskerakonna välireklaam


Palju elevust tekitanud Keskerakonna välireklaam tööpuuduse teemal vajab mitmes osas selgitusi. Ühe plakatiga ei räägi ju kogu juttu ära. Küll aga tekitab plakat äravust ja huvi ning seeläbi toob mureteema enam tähelepanu alla.

Esiteks plakati sõnum - Riigikogus tööpuuduse arutelul 16. veebruaril (samal päeval kui Lauluväljakul kogunes silmapiirini ulatuv töötute järjekord), jättis Mart Laari kõne õõnsa mulje just sellepärast, et 2009. aasta EP kampaanias proovis Laar olla Liivimaa suurim töökohtade looja ja lubas telereklaamis luua 50 000 uut töökohta. Selle asemel kasvas 2009. aastal tööpuudus ja ametlike töötute arv kasvas jaanuari 38 tuhandelt detsembriks 87 tuhandele vt Töötukassa). 2010 aastal asus Laar propagandat tegema 30 000 uue töökoha lubadusega, aga selleks ühtegi tegelikku sammu ei astunud.

Andrus Ansip aga peaministrina on rahul sellega, et majandusprognoos lubab 80 000 inimese töötuks jäämist aastateks. Paratamatus?!
Ma arvan, et ei ole. Pole eestlased halvemad kui teised eurooplased, orjarahva aeg peaks möödas olema.

Lisan siia foto käimasolevast Briti kampaaniast, kus opositsioon pole istuva peaministriga rahul. Muuhulgas tehakse Gordon Browni nägu kasutades etteheiteid, et ta kahekordistas vaesematele maksukoormust, lasi ennetähtaegselt tänavatele 80 000 kriminaali, suurendas ebavõrdsust ning on põhjustanud rekordilise noorte tööpuuduse.
Ah, ma tean, mida Ansipi andunud pooldajad ütlevad -- see, mis on lubatud pika demokraatiga Ühendkuningriigis, ei ole lubatud meile. Aga kui faktid on tõesed, miks mitte?

5 kommentaari:

McNeo ühiskonnablogi ütles ...

Paluks linki sellele tekstile, kus Ansip oma rahulolu 80 000 töötu suhtes väljendab.
Aitäh.

Anonüümne ütles ...

Kas vihje Crash-Gordonile esindab moraalset õigustust "aga teised teevad ka nii"?

Keskerakonna kampaania, olgu selles tõtt või valet palju tahes, on esitatud läbi prisma, mis riivab inimväärikust.
Vähemalt minu jaoks on solvav, et keegi võib eeldada, et mind motiveeriks valima ebaeetilisel moel probleemi demonstreerimine, sellele samas lahendust pakkumata.
Rohkem maksumaksja raha kulutamist ja keinslik lähenemine, mille keskerakond seni on valinud, ei ole kohe kindlasti lahendus. Leevendus küll, aga pikas perspektiivis muudab edasiste sammudeta olukorra vaid tervikule hullemaks (stagnatsioon oleks parim võimalik tulem).

Miks Eesti parteidel puudub (vähemalt avalikkuse ees) võime ja tahe teha koostööd ning esiplaanile jäävad erakondlikud/isiklikud ambitsioonid/võimuiha, mida selgeimini demonstreeribki just vastandumine?

Kadri Simson ütles ...

McNeo: rahuolu olemasolevaga ja seeläbi empaatiavõime täielik puudumine hätta sattunud inimeste osas tuleb ju selle parteijuhi sõnavõttudest. Alates 2008. detsembris Eesti Ekspressis teatatud: "Kui see on kriis, siis ainult sellises kriisis ma tahakski elada"

Lõpetades möödunud nädalaga, mil Ansip tähistas tööjuubelit nimekirjaga: Arenguid Eestis viie aasta jooksul, mil valitsust on juhtinud Andrus Ansip. Ärge üllatuge,aga selles puudus igasugune viide toimivale tööpoliitikale.

Kadri Simson ütles ...

To Wild.
Me siin Eestis kipume uskuma jääma valitsuserakondade retoorikat, et igal pool maailmas on hullem kui meil. Paljud pikema elukogemusega inimesed ütlevad, et ühes teises režiimis on nad sellist väidet juba kohanud.
Siis kui piirid lahti said, tuli välja, et ei olnudki me musterriik.
Sama on tänase Eestiga. Ja ole sa meie Töökohtade loomise seaduse suhtes nii skeptiline kui tahad, alternatiiv on kirjas Rahandusministeeriumi prognoosis ja tähendab kümnete tuhandete inimeste hülgamist. Mina kannan endas seda usku, et Eesti on nii väike, et siin üleliigseid inimesi pole.

Anonüümne ütles ...

Kes on "me"?
Isiklikult ei poolda ma karvavõrdki meie valitsuse tegevust, ei ole seda pooldanud terve EV aja, eriti aga EL-iga liitumisest alates ja pean ka olulise majandusinstrumendi, oma raha kaotamist lühinägelikuks ja tagasilöögiga eesmärgiks.

Aga ma ei tahtnud jõuda jälle vastandamiseni, nendel on võimalus x), meil võimalus y).

Mul ei ole sisuliselt midagi ka nn sotsiaalsete ehk "kasutute" töökohtade vastu - need ei ole majanduse edendamiseks, vaid sotsiaalse olukorra leevendamiseks, aga:

konkreetne küsimus - kuidas näeb Keskerakond tulevikus riigis ringleva rahamassi suurenemist (va laenuraha) ja milliseid samme selleks kavatsetakse astuda KUI Keskerakond valimistel puhta töö peaks tegema?
Millised seadus- ja maksukoormusmuudatused võiks kõne alla tulla?

Rahahulga suurenemiseta ja raha enamatele inimestele kättesaadavamaks muutumiseta paraku heaolu ja toimetulek teatavasti paraneda ei saa ning maksuraha ümberjagamine olukorras, kus maksud seda ei kata (KOVid, riik ei ole enam laenuvabad), tuleb homsete raskuste arvelt.