reede, 10. veebruar 2012

Minu esimene rahvusvaheline filmiroll :)


Selle aasta üks suuremaid välispoliitilisi sündmusi Eesti jaoks saab ilmselt olema 25-28. mail Tallinnas toimuv NATO Parlamentaarse Assamblee kevadistungjärk, kuhu on oodata üle kolmesaja parlamendiliikme NATO liikmesriikides ja partnerriikidest.

Mulle langes osaks au astuda üles videoklipis, mis seletab lühidalt ja lihtsalt, mis asi see NATO Parlamentaarne Assamblee on. Klipis kõnelevad veel Assamblee president Karl Lamers, NATO Peasekretär Anders Fogh Rasmussen, NATO sõjalise komitee esimees Admiral G. Di Paola, USA delegatsiooni juht kongresmen Mike Turner.

Klippi näete kui klikite siin.

Kuulun NATO parlamentaarse assamblee Eesti delegatsiooni 2007. aasta aprillist. Kuid mul on ka varasem kogemus aastast 2003, kui töötasin uurimisassistendina NATO Parlamentaarse Assamblee sekretariaadis, mis asub Brüsselis ning aitab korraldada erinevaid kohtumisi ja koostada raporteid.

Parlamentaarse Assamblee roll on tagada NATO liikmesriikides laiem toetus erinevatele NATO otsustele. Eriti kui NATO osaleb mõnes missioonis, ei pruugi sellised sõjalised operatsioonid olla väga populaarsed liikmesmaades. Sageli tehakse välis- ja kaitsepoliitilisi otsuseid väga väikeses ringis. Kui valitsuse vahetus võib tähendada otsustajate väljavahetamist, siis NATO parlamentaarsel assambleel on võimalik kanda edasi ka järjepidevust, sest sinna on kaasatud laiem ring – nii opositsiooni kui koalitsiooni.

Suuri sessioone, kuhu kohale tulevad kõik 257 NATO riikide parlamendisaadikut, kellele lisandub partnerriikide poolt veel 66 hääleõiguseta saadikut assotsieerunud riikidest ning üheteistkümne riigi parlamendiliikmed vaatlejatena, toimub kaks korda aastas. Kevadassamblee on töisem, siis valmistatakse ette ühiseid seisukohti ning sügisel võetakse need vastu.

Suhe NATO ja NATO peasekretäriga on mitteametlik, kuid tihe. Tavaliselt püüab peasekretär alati mõlemal sessioonil osaleda ja lisaks kõnele vastata ka päevakohastele küsimustele. Kahjuks on kuulda, et sel kevadel Tallinnas toimuvale istungile ta ei jõua. Kuid tõenäoliselt on oodata siiski palju sisukaid julgeolekuvaldkonna esinejaid.

Kommentaare ei ole: