laupäev, 20. november 2010

Avaliku arvamuse küsitlustest koos pildimaterjaliga

Minu postitus selle kohta, et EMORi igakuised uuringud erakondade populaarsuse kohta ei pruugi sugugi kokku langeda tegeliku valimissituatsiooniga, on põhjustanud tormilist vastukaja. Üks anonüümne kommentaator selgitas, et Euroopa Parlamendi valimistel ei saanudki erakondade eelistus korrektne olla, sest osales ka Indrek Tarand. Teine väitis, et EMORi valimisennustus läks täppi.
Olen nõus, et Tarand lõi erakondade jõujooned sassi, aga kas Riigikogu valimistel pole siis üksikkandidaatidel kamba peale sama lootus? Nii nagu eelmisel aastal jäid uuringutabelisse vaid nende inimeste arvamused, kes olid erakondliku valiku teinud jätkub see tänavugi. Mis puutub EMORi valimisennustusse, siis seda saab kommenteerida alles eeloleval veebruaril kui EMOR selle teeb. Praegu saab kommenteerida siiski vaid oktoobris ja novembris avaldatud EMORi igakuiseid küsitlusi, millest soovitaks välja lugeda Reformierakonna kindlat sammumist ainuvõimule. Kuid pidage! Ärge kiirustage! See küsitlus ongi sama meetodiga tehtud, millega eelmise aasta kahtedel valimistel ennustas EMOR Reformierakonna toetust pea poole suuremaks kui see valimissituatsioonis kujunes.



Lisan jutu ilmestamiseks foto EMORi uuringunumbritega ja Vabariigi Valimiskomisjoni graafikud tegelike valimistulemuste kohta. Pange tähele ka seda, et kui Reformi puhul eksiti 15-16 protsendiga, siis IRLi puhul vaid 2-4 protsendiga. Samas kõik vabandused, miks avaliku arvamuse küsitluse tulemusi tegelikult valimistel ei realiseritud võiks neil kahel erakonnal kokku langeda.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

See tähendab, et enne valimisi kasutatakse avaliku arvamuse küsitlust hoopis mõjutajana.

Kodanik ütles ...

Tere, Kadri Simson!

EMORi uuringud, mida tehakse kuu, kaks, kolm või nädal enne valimisi. Sellised uuringud ei ole mingit pidi adekvaatsed, et nende põhjal võiks ennustada valimistulemusi. Need uuringud ei ole mõeldud valimistulemuste ennustamiseks ja ei tohiks neid ka sellisel eesmärgil kasutada.
Teie sissekanne küll kajastab ideed, et antud uuringud võivad valesi ennustusi tuua ja ei tasuks nende põhjal nüüd kõike järeldada. Aga fakt, et te üldse kaalute järeldamist on juba vale samm.
Ma ei ole üldse kindel, kas te oleksite sellise sissekande teinud kui hetkel oleks meedias kajastatud Keskerakonna kasuks statistiliselt ebaolulisi uurimustulemusi nagu seda siiani on Reformierakonna puhul tehtud.