neljapäev, 23. aprill 2009

Riigikogu peab sünnipäeva


Kell 17-18 Toompea lossi õuel Singer Vingeri tasuta kontsert. 90 aastapäeva puhul on Riigikogu uksed kõigile avatud. Just praegu lõppes istungitesaalis rahva küsimuste esitamine ministritele. Võimalik on ka Pika Hermani torni minna, et sealt avanevat vaadet nautida.

Hommikul pidasid aga sünnipäevakõne Riigikogu esimees Ene Ergma, president, õiguskantsler, riigikontrolör ning Riigikohtu esimees. Mõni kõne oli suhteliselt õõnes, mõni manitses Riigikogu ja ühe ettekandjaga oli tema kõnekirjutaja lihtsalt halba nalja teinud. Kui kedagi sisu poolest välja tuua, siis pikima reisi ette võtnud ehk Tartust kohale tulnud Märt Raski.

„Õiguskorra stabiilsus ja õigusloome konservatiivsus on kohtusüsteemi poolt vaadatuna suured väärtused. Neid väärtusi ei kaalu üles kiire, päevapoliitilistele eesmärkidele allutatud seaduste muutmine, mis esmapilgul, õhtuste uudiste aspektist võivad otsustajatele näida lausa möödapääsmatutena. Veelgi enam, kiired põhiseaduse muutmise ideed, mis esimeses järjekorras vallutavad meedia uudisterubriigid ja alles siis jõuavad erialainimeste töölaudadele, toimivad iseenda vastu, olenemata sellest, kui põhjendatud need ettepanekud võiks olla. Teatudsuunalised põhiseaduse muutmise ettepanekud toimivad ühiskonna peal nagu allergiatest, mida võib-olla on aeg-ajalt mõistlik korraldada, et teada saada, kas rahva mälu on ikka värske.“

Pea kõik kõnelejad tuletasid meelde vaikivat ajastut ja kolmekümnendate majanduskriisi. Mõni hirmutas sellega, mõni õigustas.

Kohal oli ka enamus ministreid, puudu oli siseminister Pihl. Oleks ta kohal olnud, oleks ehk mõelnud, kas jutt pole tema algatusest, millega soovis ta muuta põhiseadust, et kaotada täna kehtiv põhimõte, et igaühel õigus tema poolt või temale posti, telegraafi, telefoni või muul üldkasutataval teel edastatavate sõnumite saladusele ning erandeid võib teha vaid kohtu loal.
Sünnipäeval mõeldakse vahest tihedamini, milleks meile üldse Riigikogu ja demokraatia. Siinjuures nõusutn president Ilvesega, et ehk pole Eesti rahvas veel demokraatiast tüdinud. Puupüsti rahvast täis Riigikogu hoone tänasel päeval lubab seda uskuda. Tulge teie ka! Kui enne ei jõua, siis kontserdikski!

6 kommentaari:

Olga Sōtnik ütles ...

Hea Kadri, see link, mida sa panid ei tööta, sest on mõeldud sisevõrgus kasutamiseks.
Õige link Raski kõnele on siin http://www.riigikogu.ee/?op=steno&stcommand=stenogramm&date=1240470300

Asjadest ütles ...

Leidin postimees.ee -st ühe huvitava kommentaari (seal, kus räägitakse, et Mart ei saanud vene viisat):

keskerakonna noor
24.04.2009 13:55

Kuskil pole tõestatud, et kommunistid kurja tegid. Laar on need lood välja mõelnud, nagu väidab tunnustatud professor Rein Ruutsoo

Samalt IP-aadressilt on siin varem kommenteerinud ka keskerakonna noor(13:23) ja keskerakonna noor(13:43).

Huvitav mõtteavaldus keskerakondlasest noore poolt. Ehk kommenteerid? Et...et...et polegi siis või?

Asjadest ütles ...

Oi! ja nüüd meenus mulle, et Olga Sõtnikul on ju isiklik tulirelv! Tõsiselt.
Olime koos relvaeksamit tegemas Olgaga ja ma kohe imestasin, et mis sõnumit ta selle asjaga edastab. Võistlustel ma hiljem olgaga kohtunud pole kuigi lootsin...-mis ta teeb selle relvaga siis? Kas tal on see tööl käekotiga kaasas? keegi võiks küsida talt, et mis värk on? Mind küll raskelt huvitab.

Kadri Simson ütles ...

Kuule Asjadest, kas majandusministeeriumis sellepärast mingeid majanduse elavdamise samme ei tulegi, et kõik ametnikud kulutavad tööpäeva internetis kommentaaride lugemisele?

Mis puutub sinu poolt leitud kommentaatorisse, siis kui kulutaksid veel veidi tööaega ja jõuaksid ta ip-aadressi taga peituva inimeseni, näeksid, et tegu pole kaugeltki keskerakonda kuuluva inimesega, vaid hoopis ühte teist ilmavaadet esindava tegelasega.
jõudu!

Asjadest ütles ...

Mh. See pole mingi vastus. Ja mis puutub majanduse elavdamisse, siis mina olen juba ammu oma ettepaneku teinud: riik peaks langetama osaühingu asutamise algkapitali jälle 10 000 kroonile nagu kunagi oli. Selline samm looks ka vaestele käsitöölistele ja autoremondimeestele perspektiivi ISE oma ettevõte luua ja õnne proovida.

On ju vinge ettepanek, mis?

Unknown ütles ...

No see oli sellel viimasel küll rumal ettepanek. Pigem peaks tegema nii, et see OÜ kapital ka tegelikult olemas oleks, mitte ainult paberil. Praegu on ju võimalik teha mitterahaline sissemaks, milline on tegelikult fiktsioon.

Kadri Simsonile: ja milliseid majanduse elavndamise samme siis Teie vasakpoolne erakond välja pakub? Riigistamine, talongid jms. Ei ole kuulda küll olnud midagi asjalikku.

See nn Tallinna abipakett lõhnab samuti hädaabitööde järgi, mis pigem raha raiskamine, kui majanduse elavndamine. Ah-jah kuskilt sattusin lugema, et jagate ka ettevõtlustoetust, kuid sellega tegelevad ka teised omavalitsused.